FlytrapCare Carnivorous Plant Forums

Sponsored by FlytrapStore.com

Ask questions about how to grow and care for Venus Flytraps

Moderator: Matt

User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#436289
These traps are dying before they open. Is it because the soil is holding some nutrients from something?
Attachments:
Bimbo
Bimbo
IMG_3252.jpeg (1.96 MiB) Viewed 1517 times
User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#436291
They are like 3.25 inches
Last edited by -Stanley- on Tue Jun 06, 2023 7:41 pm, edited 1 time in total.
User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#436292
I have used 3 in 1 spray on plants that where in the same pot previously, perhaps it’s still there?
User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#436383
Should I repot them? I checked the TDS and it was 80.
User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#436391
Also is it possible the pot is leaking minerals?
User avatar
By ChefDean
Location: 
Posts:  9028
Joined:  Tue Sep 18, 2018 12:44 am
#436392
The pot itself? No. But, if it was poorly manufactured, it could be leaching chemicals. However, that would then affect all the plants, not just one.
More likely it's just the media breaking down.
User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#436400
Its not visible but all the plants in that pot are affected by whatever it is.
By VFTnPups
Posts:  221
Joined:  Mon Jul 25, 2016 1:08 pm
#436493
The brown speckling on the traps and leaf blades look like red spider mite damage. Do you see any tiny red/orange/brown very slow moving mites on the plants? They usually don’t show in photos.
User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#436496
I checked with a magnifying glass and I saw red dots but they weren't moving; I tried to scrape them off and they didn't come of either, so I'm not sure if there is spider mites.
User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#436530
Checked soil again and it was 7 TDS so I think I was just overwatering them.
User avatar
By -Stanley-
Posts:  848
Joined:  Tue Nov 16, 2021 1:23 am
#440938
Turns out it was just spider mites, I just unpotted and submerged them for a month and kinda forgot about em till now. Potted recently now they're growing fine.
wcrosman liked this

Gemmae and seeds arrived. They are mostly unmolest[…]

Water stratification

Can someone please explain water stratification? I[…]

Top Dress Moss

I agree with Panman. I really don't like it but I[…]

Pretty! How large is the plant? Thanks. I jus[…]

My sundew isn’t eating!

Ok👍

Shopping with my wife

Yeah, we use the Wallyworld pickup for groceries, […]

One, two, three, clone

I tried a couple of cape leaves this past winter b[…]

With just a week left in our contest we have quite[…]

Support the community - Shop at FlytrapStore.com!