FlytrapCare Carnivorous Plant Forums

Sponsored by FlytrapStore.com

Discuss all micropropagation related topics here.

Moderator: Matt

By won0507won
Posts:  26
Joined:  Sat Oct 27, 2012 10:15 am
#369209
Hello, I visit here in a long time!
I recently tried to establish an initial culture of some Utricularia species such as longifolia, praelonga, livida... etc.

However, it seems the media is toxic to the explants. Every explants are really fresh and green after sterilization, but 2~3 days after place it on the media, media-contacted parts turn brown and eventually whole explant die.

My sterilization method is quite soft, 10 min in 5% bleach with few drops of soap and rinse 2 times with sterilized water, finally rinse with 0.5% PPM. My media formulation is 1/4 MS, 3% sugar, 0.8% agar, 1 ml/L PPM.

I think PPM is the problem, but it makes me worried to culture without PPM. I do not have flow hood.. :cry:
User avatar
By Matt
Location: 
Posts:  21530
Joined:  Mon Apr 21, 2008 11:28 pm
#369218
I've never noticed PPM being toxic to any plants, but I've never done anything with Utricularia. Try it without the PPM and see how it does but in my experience it is usually the sterilization that causes burning and browning.
Sp0nser's Grow List

Got my first tuberous drosera... kinda intimidated[…]

Again I'm not an expert at all on peltier coolers,[…]

Lysol canisters

i don't even like yogurt, but i will have to start[…]

Assorted items for sale

Currently got the following Moranensis J plantlet[…]

Problem with PMs?

Messages sit in the outbox until the person on the[…]

SASE received. Order is fulfilled. Return envelope[…]

SASE received. Order is fulfilled. Return envelope[…]

Triton

I agree! Love that plant!! Somehow I lost my mo[…]

Support the community - Shop at FlytrapStore.com!